måndag 27 augusti 2012

Hälleflundra och sej-race.

I tre dagar har en grupp från Ryssland besökt oss här på Nordic Safari och haft guidade turer varje dag. Jag och Artur åkte ut med två av våra nya Dolmöybåtar och tre gäster i varje båt!

Dag 1. Focus på hälleflundra men med riktigt seg start, först efter 4 timmar smacka den första på men då tog det inte lång tid tills nästa klev på och sedan nästa. Tillslut hade vi i två båtar lyckats få upp och återutsätta 4 hälleflundror där största var 128cm. Ryssarna var mättade för tillfället av hällefisket och ville ge sig på torskfisket så vi brände ut till ett torskgrund där vi bände torsk resten av dagen med goda resultat.

Dag 2. Även denna dag låg fokusen på hälleflundra första halvan av dagen men denna gång med snabbt resultat. Under 4 timmar bändes det upp 8 hälleflundror på ett helt nytt område, största på 136cm. Jag hade dagen innan fått rapporter av en god vän i Mehamn som är yrkesfiskare att det kommit in stora stim av fin sej som samlats i ett område. Gästerna var nu nöjda med hälleflundrafisket så vi tryckte gasen i botten mot sej-området. Väl där åkte vi runt och sökte med ekolodet och efter drygt 30 minuter hade vi ett stort stim under oss på 70 meters djup. Vi släppte våra små jiggar mot botten och började tokveva uppåt, redan på första försöket smäller det på en riktigt fin sej på min jigg som drog ut flera meter lina på min Accuraterulle ett par gånger innan den klev av. Det var bara att släppa ner och prova igen, denna gången kom en mindre variant av samma art upp. Vi bänder upp sej efter sej under en timmas fiske men de låg i spannet mellan 2 till 3 kilo. Jag bestämmer då att vi förflyttar oss för att leta upp ett stim med större fisk och ganska snart hittar vi ett och denna gång ligger snittet på 4-6 kilo. Några av oss fick dock betydligt större sej på som dessvärre gick segrande ur matchen men vi var riktigt nöjda ändå och det var nu hög tid att åka tillbaka till marinan.

Dag 3. Planen för dagen var en kortare tur ut på lite torskfiske men väl ute på sjön tilltar vinden och i princip omöjliggör bra fiske. När drygt halva dagens guidning spenderats i lä bakom ett berg och fiske på småtorsk avtar äntligen vinden. Vi åker ut med bägge båtarna mot en fin grundtopp och bänder torsk en timma innan gästerna i min båt blivit nöjda och vill ge hälleflundra en sista chans sista timman innan hemfärd. Vi drar till närmsta hälleplats då vi bara har en timma kvar tills vi ska dra oss mot Mehamn. Vanligtvis är det mer eller mindre hopplöst att guida hälle endast en timma men denna dag small det snabbt på två små och mot slutet av timman även en tredje. Vi hör då på radio från Arturs båt att även de fått en liten hälleflundra ute på torskgrundet.
 
Full press på jigstick 30-70 lb!
 
Och här den fina hällen, 128cm!
 
Jag drillar hälle i finväder!
 
Och här en fin liten hälle
 som fick simma tillbaka ner i djupet. 

En ny dag och större hälle.
Denna var 136cm!

En fin först hälle.

Artur med hälle på 126cm.

Jag med en av sejarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar